Hír

Az Országos Kékkör legismertebb látnivalói

2023.07.14.
Az Országos Kékkör legismertebb látnivalói

Létezik olyan, hogy TOP 10-es látnivalók a Kéktúra-útvonalak mentén? Valószínűleg ahány túrázó, annyi lista születne, ennek ellenére mi is összeállítottunk egyet.

Mivel az Országos Kékkör több mint 2500 km-en keresztül, három hosszútávú túraútvonalat felölelve szeli át az országot, felsorolni is lehetetlen, mennyi látnivaló esik utunkba. Listánkba olyan ismert, látványos és kihagyhatatlan látnivalókat gyűjtöttünk össze, amiket kéktúrázás közben könnyedén felkereshetünk. Sőt, egyenesen ajánljuk, hogy szánjunk rájuk időt, és tegyünk kitérőt ezekre a helyekre!

Ebbe a válogatásba alföldi, dél-dunántúli és az OKT mentén utunkba eső látnivalók is bekerültek, így szinte az egész országot lefedi.

Tudjuk, hogy egy lista (pláne egy tízes lista) nem csak hogy nagyon szűkös, de teljesen szubjektív is, ezért tekintsétek inkább kedvcsinálónak!

1.
A Szarvasi Arborétum, azaz a Pepi-kert, amelyet az Alföldi Kéktúra 5. szakasza érint, egy 82 hektáros gyűjtemény közel 1600 fa- és cserjefajjal. A különleges fák és cserjék mellett a Mini Magyarország makettpark is várja a látogatókat.

2.
A Hajósi Pincefalut, egymáshoz tapasztott présházaival szintén az Alföldi Kéken, annak 2. és 3. szakaszának határán találjuk.

3.
A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 9. szakaszát járva csodálhatjuk meg a Babás-szerköveket (és a környék hasonló sziklaalakzatait), amelyek jó eséllyel pályázhatnak hazánk legérdekesebb természeti látványosságának járó címéért is.

4.
Szintén az RP-DDK-n, annak 10. szakaszán találjuk a festői Óbányai-völgyben a természet két figyelemreméltó alkotását, a Ferde-vízesést, vagy más néven a Tündér-lépcsőt, és nem messze tőle a Csepegő-sziklát.

5.
A Bakony talán leglátványosabb szurdokát, a Római fürdőt a Gaja-patak alakította ki a környező sziklákban, és az Országos Kéktúra 9. szakaszán Bakonynána és Jásd közt túrázva csodálhatjuk meg.

6.
Boldogkő legendás vára az Országos Kéktúra útvonalán, a Zemplén hegység egyik emblematikus látképét adja.

7.
A Szent György-hegy látványos bazaltoszlopait, avagy az óriások orgonáit a Balaton-felvidéken találjuk, és az Országos Kéktúra 5. szakasza kanyarog rajtuk keresztül.

8.
Természetes kilátópontokban gazdag tájegységünk a Bükk hegység, ahol a „kövek” vonulata közül a legmagasabb természetes kilátóhely a 950 m magas Tar-kő. A sziklafal tetejéről káprázatos a kilátás nyílik a bükki erdőkre. Ezt a helyet az Országos Kéktúra Bükköt átszelő, 23. szakasza érinti.

9.
A veleméri Szentháromság-templom egy csipet középkort varázsol az Őrségbe látogatók számára; a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 3. szakasza mentén találjuk.

10.
A béke szigete, egy igazi mesebeli hely a Bükktől északkeletre, az Upponyi-hegységben fekvő Lázbérci-tó, amely a Bán-patak völgyének felduzzasztásával keletkezett. A partján halad végig az Országos Kéktúra 23. szakasza.


Top kulcsszavak
Kapcsolódó tartalmak