OKT

16

Visegrádi-hegység

Dobogókő - Visegrád, komp

GPX-NYOMVONAL LETÖLTÉSE (2019. november 21.)

      620m

  -1210 m

 

24,7 km

OKT-15

    

OKT-17

         

Dobogókőről kelet felé a hegygerincen indulunk tovább. Elhaladunk a Hotel Nimród épülete mögött, aztán leereszkedünk a gerinc alatt vezető keskeny aszfaltúthoz. Hamarosan megpillantjuk a Makovecz Imre tervezte síház épületét. Elmegyünk mellette, és még

mielőtt a sípálya felső végére érnénk, jobbra kanyarodunk az aszfaltútból kiágazó földútra.

Követve a jelet az Öreg-vágás-hegyen haladunk, majd meredeken ereszkedünk a Bükkös-patak völgyébe, és elérjük a Sikárosi-rét északnyugati sarkát. Délkelet felé túrázunk tovább. Utunk egy ideig együtt halad a piros jelzéssel, majd miután a kék a rét végében balra tér, elérjük a Szilágyi Bernát-forrást. Rövidesen elhagyjuk az erdőt, és kiérünk a Sikárosi-rét egy másik részére. Innen a Sikárosi erdészház az irány, ahol az épület előtti fán kihelyezett OKK bélyegzővel igazolunk.

A Lenkó-emlékmű után utunk befordul a Bükkös-patak völgyébe. Elhaladunk az egykori gyermektábor mellett, majd egy kis hídon átkelünk a Bükkös-patak felett. A következő elágazásnál a kék balra tér, innen érjük el a Pilisszentlászló előtti gerincet, majd a községet. A faluban három helyen is bélyegezhetünk: a Kis rigó étterem kapujánál, a Gesztenyés vegyesbolt bejáratánál és a Janošikova kocsmában. Ha ez utóbbit választjuk, kis kitérőt kell tennünk a Béke utcába (kb. 90 m).

A főtérről a Honvéd utcán indulunk tovább, elhagyjuk a házakat. A kapaszkodó meredeksége csak a Rózsa-hegy nyergében enyhül. Keresztezzük a Szent László-hegy gerincét, majd hosszú

ereszkedésbe kezdünk. Az erdő szélén megpillantjuk a Pap-réti erdészházat, a ház kerítésén a bélyegződobozzal. Igazolás után átvágunk az erdészeti aszfaltutak kereszteződésén, és hamarosan elhaladunk a Pálócki-rét mellett.

Útelágazáshoz érkezünk. Balra fordulva követjük a jelet, egy ideig vadszederbokrok közt haladunk. Megérkezünk az Urak asztala meredeken leszakadó keleti oldalába. Röviden ereszkedünk a Vízverés nyergének tisztására, majd innen az Őr-hegy dombhátára kapaszkodunk, amelynek a végén kilátóponthoz érkezünk. Ereszkedni kezdünk egészen a Visegrádi-kapu nyergéig, ahol rátérünk a földútra, majd kis kaptatóval felérünk a Sóstó-rétre. Onnan a Fekete-hegy ligetes tetejére megyünk, majd lejutunk a Nagy-Villám nyergében elterülő hatalmas autóparkolóhoz. A bélyegzőhelyekhez kis kitérővel juthatunk el. Választhatunk a Nagy-Villám vendéglő főbejárata vagy fent a csúcson a Zsitvay-kilátó ajtaja között.

Továbbindulva hamarosan elérünk a visegrádi fellegvár autóparkolójához, illetve az állandóan vizet adó csobogókhoz. A fellegvár kapujához vezető feljáróút kezdete mellett bal oldalon pillantjuk meg a hegyről levezető gyalogösvényt. Erre rákanyarodva megközelítőleg húszperces ereszkedéssel érkezünk meg Visegrádra. A Rév utcán lemegyünk a Duna-parton futó 11-es főútig, majd egy aluljárón átkelünk alatta. A kompnál, a kikötő felhajtójánál a pénztár teraszán találjuk a bélyegződobozt. Itt kompra szállhatunk, hogy a túlsó parton Nagymarosról folytathassuk utunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sor-
szám
Kezdőpont Végpont Hossz
(km)
Szintemelkedés (m) Menetidő (óra:perc)
(bélyegzőhely) > < > <
77 Dobogókő Sikárosi erdészház 6,4 35 405 1:40 2:20
78 Sikárosi erdészház Pilisszentlászló 4,0 125 90 1:10 1:10
79 Pilisszentlászló Pap-réti erdészház 3,2 190 75 1:10 0:55
80 Pap-réti erdészház Nagy-Villám 8,5 250 385 2:30 2:40
81 Nagy-Villám Visegrád 2,6 20 255 0:40 1:00
Dobogókő Visegrád 24,7 620 1210 7:10 8:05


  Hossz: 1168 km

  Szakaszok: 27 db

  Bélyegzőhelyek: 152 db

  Szintemelkedés: 31.550 m

  Szintcsökkenés: 32.130 m

  Teljesítők száma

    (2020. 02. 14-ig): 6935 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.