OKT

13

Budai-hegység

Piliscsaba - Hűvösvölgy

    546 m

  -548 m

 

21,7 km

OKT-12

    

OKT-14

         

Piliscsabán a pecsételést követően a Bajcsy-Zsilinszky utcára érünk, keresztezzük a vasúti síneket, majd a Béla király utcán jobbra térünk, a sírkert sarkánál pedig kifordulunk a Temető utcára, amelyen elérjük a 10-es főutat. Átvágunk rajta, az Új utcán indulunk tovább,

majd balra térünk a Kálvária utcára, és elhagyjuk a várost. Egy sorompónál jobbra tartunk, később pedig balra, a széles Kőris-völgybe kanyarodunk. Hamarosan elérjük az Erzsébet-kutat, ahonnan egyenesen indulunk tovább az emelkedőn.

A Bükkös-árok kemény kapaszkodója után érjük el az erdő szélét a Nagy-szénás és a Kutya-hegy közötti széles nyereg füves tisztásánál. A tisztás közepén álló fenyőcsoport előtt balra térünk, majd kiérünk a Nagy-szénás mindig szeles tetejére. Elindulunk délkelet felé, a távolban jól látható Hármashatár-hegy irányába. Kis kopár nyeregben ereszkedünk, irány a Nagy-szénás turistaházának helyén álló emlékfal.

Innen a tanösvényen folytatjuk az utunkat. Ritkás fenyőerdőbe érünk, majd egy kopár oldalból megpillantjuk Nagykovácsit. Leereszkedünk a Felső-Zsíros-hegyen álló hétvégi házak széléig, utunk aszfaltútba torkollik, azon indulunk tovább. Együtt halad a kék, a sárga és a zöld jelzés. Egy sorompó után elfogy alólunk az aszfalt, s pár perc alatt elérjük a Zsíros-hegy hajdani turistaházának tisztását.

Az Országos Kéktúra nyomvonala átvág a réten. Az erdőbe belépve feltűnik a Muflon itató épülete. A Muflon Itató kerítésén belül, és kint, közvetlenül a kapu előtti tölgyfán is megtaláljuk a pecsételődobozt.

Az erdei ösvényen folytatjuk utunkat, haladunk a Remete-hegy felé, enyhe kaptató végén érjük el az erdős tetőt, ahonnan meredeken ereszkedünk a Remete-szurdokba – mígnem lejutunk ahhoz az útra görgetett sziklatömbhöz, amely az autók elől zárja le a völgyet. A szurdok alján beérünk a házak közé, az Ördögárok utcán balra indulva kaptatunk az emelkedőn, majd megint balra fordulunk a Kerékhegyi utcán, onnan jobbra, a Hímes utcára. Elhaladunk a máriaremetei Kisboldogasszony templom kapuja előtt, és a park túlsó végén beérünk a családi házak közé.

Leereszkedünk a Zsíroshegyi útra, végigmegyünk rajta, és Náncsi néni vendéglőjétől kimegyünk a Nagy-rétre, ahonnan a Fazekas-hegy széles hátán átvágva elérjük a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomását Hűvösvölgyben. Itt pecsételünk, vagy a Gyermekvasút várótermében, vagy a peronon kihelyezett bélyegzővel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Hossz: 1160 km

  Szakaszok: 27 db

  Pecsételőhelyek: 149 db

  Szintemelkedés: 35.405 m

  Szintcsökkenés: 35.198,6 m

  Teljesítők száma

    (2017. 05. 19-ig): 5863 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.