OKT

08

Bakony

Városlőd-Kislőd vá. - Zirc

GPX-NYOMVONAL LETÖLTÉSE (2019. november 21.)

     1095 m

   -1005 m

 

41,6 km

OKT-07

    

OKT-09

         

Bélyegzés után a vasútállomásról Városlőd irányába indulunk; az aszfalton nemsokára el is érjük a szélső házakat. A hosszú Pille utcára, majd a Kossuth utcára ráfordulva nézhetjük meg a faluközpontban a templomot. A német nemzetiségi tájháznál jobbra térünk. A sarkon

a Fenyves kocsmában találjuk a másik városlődi bélyegzőt.

Egy öreg kőhídon átballagunk a Torna-patak felett, majd egy aluljárón a vasút alatt. Innen balra, a Hölgykő utcára térve az utolsó házak után a 8-as főút alatt is átkelünk. Az aluljáró túlsó oldalán felkapaszkodunk a Csehbánya község felé induló aszfaltútra, s azon megyünk tovább. Később a Hölgykő várához vezető kék romjelzések indulnak jobb kéz felé, de mi balra, a Torna-patakot tápláló egyik kis erecske völgyébe ereszkedünk le, onnan pedig egy rétre kaptatunk fel. Rövidesen erdei útra térve lejutunk a Pince-forrásnál a Torna völgyébe, átlábalunk rajta egy gázlónál, és elhagyjuk a kék kereszt jelzés Csehbányára induló letérését.

Hamarosan egy használaton kívüli vasúti nyomvonal vezet minket végig a Vámos-patak völgyén; itt erdőben haladunk, átkelve a lapos dombgerincre. Egy erdei pihenőhely asztalai és esőbeállója mellett keresztezzük a bauxitszállító utat, majd rátérünk az innen észak felé induló földútra. Egy kis patak völgyébe leereszkedve érjük el a vadászházat, ami után  murvás burkolat kerül a talpunk alá.

Az enyhén lejtő földút végigkanyarog a völgy alján a Jáger-rét mentén. Bő egy kilométer után, egy éles balkanyar előtt a kék

jelzések jobb kéz felé, egy ösvényre vezetnek a meredek hegyoldalban. A bélyegzéshez viszont tovább kell menni az úton, amíg egy éles balkanyar után el nem érjük Németbánya szélső házait. A bélyegződobozt a Kossuth utca végén egy faoszlopon találjuk. Bélyegzés után visszatérünk a kék jelzés leágazásába. A Szállás-tető lapos fennsíkja után a Hajszabarna és a Pápavár alatti sűrű bakonyi erdőben hosszú és kátyús öreg aszfaltút vezet egészen Bakonybélig. Elhaladunk a Gerence fogadó mellett, ami egyben az egyik bakonybéli bélyegző is: a pecsétet a fogadó bejáratánál az ablakban találjuk.

Visszatérve az Országos Kéktúra nyomvonalára egy fahídon keresztezzük a Gerencét. A réten átvágva elhaladunk a Bakony Hotel parkjának kapuja előtt, aztán az Ady Endre utcán érjük el Bakonybél főutcáját, a Pápai utat. A másik itteni bélyegzőt a faluban a Vadszőlő Étteremnél találjuk.

A községet elhagyva nagyjából két kilométer után térünk le kényelmes utunkról balra, majd néhány lépés után hirtelen váltással jobbra, egy erdei ösvényre, s meredeken kapaszkodni kezdünk. A kimerítő kaptató végén elérjük az erdőhatárt, rátérünk a kanyargós Lipka útra, de erdei ösvényeken vágjuk át a szerpentin kanyarjait.

Feljebb az aszfaltúton kanyarogva érkezünk a Kőris-hegy tetejére, a radarállomás parkolójába. A parkolótól már néhány lépéssel elérhető a 709 méter magas tetőn álló Vajda Péter-kilátó építménye, melynek lábán, a faoszlopon találjuk a bélyegzőhelyet.

A csúcsról jól kijárt gyalogúton kezdjük meg az ereszkedést. Hamarosan magunk mögött hagyjuk az erdőt, és a mezők szélén átvágva kiérünk a Szépalmapusztára tartó murvás kocsiútra. Elhaladunk a Hotel Szépalmához vezető bekötőút elágazása mellett, s folytatjuk túránkat - itt már aszfaltburkolaton, ami hosszú ideig kitart alattunk, leszámítva a rövid letéréseket, amikor a szélső fák között vezető ösvényre visz a jelzés.

Borzaváron három helyen is bélyegezhetünk a Fő úton végighaladva: a Polgármesteri Hivatal épülete előtt, a vegyesbolt melletti kerítésen, valamint az Oázis presszó teraszán.

A bélyegzőlenyomat beszerzését követően leereszkedünk a Borzavári-ér völgyébe, ahonnan a Pintér-hegy erdejébe kaptatunk fel. Alig észrevehetően, de körülöttünk kering a Pintér-hegyi Tanösvény. Leereszkedve az ösvény egy geológiai bemutatóhelyhez érkezik. Ezzel gyakorlatilag elértük Zircet. A vasútállomáson bélyegzünk; a dobozt a jegypénztár mellett találjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sor-
szám
Kezdőpont Végpont Hossz
(km)
Szintemelkedés (m) Menetidő (óra:perc)
(bélyegzőhely) > < > <
39 Városlőd Németbánya 12,9 225 180 3:40 3:30
40 Németbánya Bakonybél 8,1 180 225 2:20 2:20
41 Bakonybél Kőris-hegy 7,9 465 45 2:40 2:00
42 Kőris-hegy Borzavár 7,5 85 390 2:00 2:30
43 Borzavár Zirc 5,2 140 165 1:30 1:30
Városlőd Zirc 41,6 1095 1005 12:10 11:50


  Hossz: 1168 km

  Szakaszok: 27 db

  Bélyegzőhelyek: 152 db

  Szintemelkedés: 31.550 m

  Szintcsökkenés: 32.130 m

  Teljesítők száma

    (2020. 03. 11-ig): 6702 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.