OKT

07

Bakony

Nagyvázsony - Városlőd-Kislőd vá.

    468 m

  -436 m

 

23,9 km

OKT-06

    

OKT-08

         

A Bakonyon átvezető túránkat Kinizsi legendás várától kezdjük. A romok melletti gyalogúton a vár alatt futó Varga utcára sétálunk le, s balra indulunk el. Néhány lépés után elmaradnak a házak, aztán az elágazásban jobbra fordulva leereszkedünk a

Vázsonyi-séd völgyébe. Néhány perc alatt kiérünk a Tapolcára vezető országúthoz, a Tapolca és Sümeg távolságát jelző tábla előtt jobbra ráfordulunk egy széles földútra. Rövidesen elérjük a Kab-hegy lábánál húzódó széles mezőket. Átvágunk a mezőségen, egy keresztező földútnál egy jobb-bal kanyar kombinációval átkerülünk egy bokorsor túlsó oldalára, majd egy ideig még az erdőhatáron folytatjuk az utunkat, míg végre belépünk a fák közé, a Bogárdi nevű erdőrészbe.

A Kab-hegy körül elterülő erdőséget sakktáblaszerű pagonyokra osztják a nyiladékok. Nagyvázsony felől érkezve (balról jobbra haladva) emelkedő sorszámozással látták el őket, a keresztező nyiladékok pedig az ábécé betűivel vannak jelezve. Az 5. nyiladékon indulunk tovább, aztán jobbra ráfordulunk a keresztező H-nyiladékra. Ezen sem megyünk sokáig, csupán egyetlen sakktáblamezőnyit, mert a legközelebbi sarkon balra rátérünk a 6. nyiladékra. Ezen már hosszasabban haladunk, majd keresztezzük a G-nyiladékot. Kaptatunk egyre meredekebben az előttünk feltűnő adótornyok felé.

Földutunk mellett egy kerítés húzódik. Amikor elérjük a lezárt kaput és mellette a kerítésen keresztülvezető létrát, átmászunk rajta, és a bekerített, ritkított erdőben folytatjuk utunkat. Itt is szinte fától fáig haladva kell követni a kék jelzéseket, miközben a

hegytetőre vezető kaptató egy cseppet sem enyhül. Hosszasan kapaszkodva érjük el a másik kerítést az erdő túlsó oldalán. Itt is átmászunk a kerítés feletti, A betű alakban összetámasztott létrákon, és az öreg, ritkítatlan erdőben folytatjuk utunkat egy jobban járható földúton. Izzasztó menettel emelkedünk, majd a csúcson álló épületek kerítése mentén balra tartunk. Hamarosan elérjük az aszfaltút végét a rádióadó kerítésénél, ahol jobbra ösvény kezdődik, amelyen gyorsan kijutunk a hegytető meredeken leszakadó déli peremén álló, nemrég épített Kinizsi-kilátóhoz és a pihenőpadokhoz.

Visszatérünk az aszfaltútra, magunk mögött hagyjuk a hegytető épületeit, aztán már a lejtőn elhaladunk a tévéadótorony mellett. Az aszfaltút hosszú egyenesébe befordulva feltűnik előttünk a volt Kab-hegyi erdészház, mellyel szemben, egy melléképület oldalán találjuk meg a kihelyezett kéktúra pecsételődobozt.

Pecsételés után tovább indulunk a széles D-nyiladékban egyenletesen ereszkedő keskeny aszfaltúton, és vagy másfél kilométert haladva rajta keresztezzük a 7. nyiladékot, majd elérkezünk a 8. nyiladékhoz. Itt balra fordulunk a nyiladék alján kanyargó csapásra. Egy erdészeti sorompónál visszatérünk az útra, amely itt már nem egyenes, hanem kanyarogva halad az erdőben. Elhagyjuk a Tönkölyös-víznyelőt. Egy régi irtásfolt helyén növő fiataloson vágnak át a keréknyomok. Kétoldalt sűrűsödő erdő szegélyezi az utat. Hamarosan elérünk Úrkút főutcájára, a Rákóczi Ferenc utcára, s ezen indulunk el a központ felé.

Újabb kéktúra pecsétünket a Kéktúra Vendéglőnél szerezhetjük be, a kocsma ablakába kihelyezett bélyegző segítségével. A Gubiczahegy utca végénél érjük el a Csárda-hegyi őskarszt területét. Innen hamarosan visszatérünk a község szélső házaihoz.

Egy hatalmas, bekerített erdőtelepítéshez vezetnek a jelzések egy földúton. Leereszkedünk a Csollányos-völgy alján futó széles földútra. Kényelmes menettel érjük el az út végi erdészházakat és a volt bányatelepet, végül a Sobri Jóska Kaland- és Élménypark fogadóépületét. Kis hídon keresztezzük a Torna-patakot, aztán egy aluljáróban a vasutat, majd rövid kaptatóval felérünk az országútra, majd Városlőd-Kislőd vasútállomásra, ahol az egyik városlődi kéktúra pecséttel pecsételhetünk. A dobozt a forgalmi iroda mellett, kint a falon találjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Hossz: 1160 km

  Szakaszok: 27 db

  Pecsételőhelyek: 149 db

  Szintemelkedés: 35.405 m

  Szintcsökkenés: 35.198,6 m

  Teljesítők száma

    (2017. 05. 19-ig): 5863 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.