OKT

06

Balaton-felvidék

Badacsonytördemic - Nagyvázsony

    1535 m

  -1389 m

 

47,3 km

OKT-05

    

OKT-07

         

A Badacsonytördemic–Szigliget vasútállomás melletti átjárótól a Zöldfa utcán indulunk tovább. A bazaltszirtek tövében álló házaktól indul a Bujdosók lépcsője a Badacsony fennsíkjára. A kék jelzés jobbra fut körbe, végig a plató peremén haladva. Balra

pedig néhány perc alatt elérhető a kék háromszög jelzésen a tördemici kilátópont.

Néhány száz méter után érjük el a Ranolder-kereszt tisztását, majd hamarosan az Egry József-kilátóhelyet. E ponttól nekiindulunk a fennsíkot átszelő nyiladéknak. Pár száz méter után jobbra térve elhagyjuk az erdőátvágást, és leereszkedünk a Hertelendy-emlékkőig. Innen egy újabb lépcsősoron kapaszkodunk vissza a hegytetőre. Hamarosan elérjük a Badacsony legmagasabb pontján álló, új Kisfaludy-kilátót. Erről az egész Balaton-felvidéket beláthatjuk.

Ereszkedni kezdünk a Badacsony északi oldalában, a Köböl-kút melletti pihenőpadokhoz, aztán a szőlők között átvágva érkezünk a Badacsony és a Gulács közti nyeregbe. Egy rövid lépcsősoron leereszkedünk a Badacsonytomaj és Nemesgulács közötti országútra, majd a Gulács oldalában folytatjuk a túrát. Rövid oldalazás után ösvényünk lejteni kezd. Erdőben haladva jutunk ki a Káptalantótiba futó aszfaltútra. A falu kocsmájában, a Horváth kert büfében pecsételünk.

A tapolcai országútig haladunk tovább, azon először jobbra, utána rögtön balra, egy mezőgazdasági útra térünk. A pincék között egészen a Csobánc tövéig kanyargunk, majd egy igen meredek és

csúszós ösvényen érjük el a csúcson lévő vár romjait. A lejtmenet jól kiépített útvonala után a völgyben futó aszfaltúttól újabb emelkedő kezdődik, amelynek a végső szakasza ösvénnyé szűkül. Kacskaringós, hirtelen irányt váltó nyomvonal vezet le a nyeregből a Mindszentkálla határában futó földutakhoz. Az Országos Kékkör nyomvonala éppen csak érinti a község szélét.

Továbbindulunk a Szentbékkállára vezető országúton, majd egy köves bekötőútra váltva érkezünk a Kőtenger dombjához. Az út felkapaszkodik a furcsa formájú kvarchomokkő anyagú kőalakzatok közé, végighalad a dombgerincen, aztán a túlsó oldalán leereszkedik Szentbékkálla határába. Rövid kitérőt teszünk a jelzéseket követve a település északi határában álló velétei palotaromhoz.  A faluban az élelmiszerbolt épületéhez tartozó fedett teraszos részen találjuk a pecsételődobozt.

Kiérve a településről, szőlők között kanyarogva jutunk el az Öreg-hegyi-kúthoz. A keskeny aszfaltúton indulunk tovább északnyugat felé, aztán jobbra fordulva meredeken kapaszkodunk újra. Ismét szintezni kezdünk a hegyoldalban, de most már visszafelé haladva kaptatunk fel a Fekete-hegy platójára, és elérjük a hegy leszakadó déli peremén álló Eötvös-kilátót.

A gerincet követve egy apró nyeregbe jutunk, ahonnan keskeny földúton kanyargunk a különös látványt nyújtó tavacskák mentén. A Vaskapu meredek völgyében ereszkedünk le ismét a szőlőültetvények közé, majd hamarosan Balatonhenye házait is elérjük. A pecsételődobozt a kocsma hátsó teraszos részén találjuk meg.

Pecsételést követően a Kossuth utcán a református templom előtti elágazásban balra fordulva kell megkezdeni a soron következő kapaszkodást. A községből kiérve balról kerüljük a lekerített gazdasági területeket, majd több erdősávon áthaladva egy kanyargós, murvás földúton érkezünk el a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolához (a volt csicsói erdészházhoz), ami egyben a kéktúra pecsételőhelye is.

A murvás úton fél óra múlva jutunk ki a Nagyvázsony és Vigántpetend közötti országútra. 300-400 métert ballagunk rajta, aztán balra letérünk az erdőbe. A Kinizsi-forrás után hamarosan magunk mögött hagyjuk az erdőt – egy széles nyiladék rétjére kiérve pont az előttünk fekvő Kab-hegyre nyílik kilátás. A fák között egy keskeny nyiladék ösvényén indulunk tovább, és megpillantjuk a Szent Mihály-kolostor kútját. Innen ösvény indul jobbra, a fák közötti tisztáson álló impozáns romokhoz. A kék jelzésre visszatérve már gyorsan elérjük Nagyvázsony határát a temetőnél.

A kék mentén a Kinizsi várnál a Várpénztár oldalára kihelyezve találjuk meg a bélyegzőt, valamint a kék útvonaláról pár 100 m kitérővel, a Kinizsi sörözőben is beszerezhetjük a nagyvázsonyi pecsétet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Hossz: 1160 km

  Szakaszok: 27 db

  Pecsételőhelyek: 149 db

  Szintemelkedés: 35.405 m

  Szintcsökkenés: 35.198,6 m

  Teljesítők száma

    (2017. 05. 19-ig): 5863 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.