OKT

01

Kőszegi-hegység, Kemeneshát

Írott-kő - Sárvár

GPX-NYOMVONAL LETÖLTÉSE (2019. november 21.)

      570 m

  -1285 m

 

71,3 km

OKT-02

         

Az Írott-kő csúcsán, a kilátó alatti tisztáson kezdődik az Országos Kéktúra mintegy 1166 km hosszú útvonala; ott, ahol a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra ösvénye jobbra a fenyőerdőbe tér.

A kilátó előtti táblán, valamint a tisztáson az esőbeállóban találjuk a két írott-kői bélyegzőt.

Az Írott-kő gerincén, az osztrák–magyar határ hazai oldalán kezdjük meg az ereszkedést a 155 km hosszú zöld sávval jelzett Vasfüggöny túraút egy szakaszán. Az aszfaltra érve felkeresehetjük a Hörmann-forrást. Az erdészeti műúton továbbindulva találkozunk a tisztáson álló Stájer-házak Erdei Iskolával. A Vörös keresztnél hat erdészeti út találkozik. Északkelet felé a földút lassan ösvénnyé keskenyedik. Hosszabb séta után érjük el az Óház-tető csúcsán álló kilátót, ahonnan szép panoráma nyílik az alattunk elterülő Kőszegre és az Alpokaljára.

A kilátótól hosszú ereszkedés következik a Hét (vezér)-forrás völgyébe. Közvetlenül a völgy alja előtt ismét rátérünk egy aszfaltútra, s egy rövid lépcsősoron jutunk a forráshoz. A bélyegző a közelében lévő esőbeállóban érhető el. Elhaladunk a Trianoni kereszthez vezető kék kereszt jelzés balra vezető ösvénye mellett. Rövid sétával a Kőszeg feletti egyik dombtetőn álló Kálvária-templomhoz jutunk. A városba a kálvária stációi mentén meredeken ereszkedő úton érünk le. Kőszeg centrumában a Kék Huszár Vendéglőben és a Tourinform iroda bejáratánál bélyegezhetünk.

A várost az Ólmodi úton haladva hagyjuk el. A földút először az erdőszélen halad: a keréknyomok egy ideig kanyarogva követik a határt. Rövidesen elhaladunk egy már bezárt katonai objektum mellett; később útkereszteződésben álló, képes kereszthez jutunk. Innen a Kőszegi-erdőben gyalogolunk, majd balra térve földúton haladunk tovább.

Az Ablánc-patak völgyébe érkezve a völgytalp előtt jobbra kanyarodunk egy ösvényre. Elhaladunk Ilonavár földsánca mellett, aztán visszakapaszkodunk a korábban elhagyott földútra. Elérve Tömörd szélső házait a templom melletti fedett pihenőhelyen találjuk a bélyegzőt.

 A régi országúton folytatjuk az utat a Fenyves-patak völgyén keresztül; át a mezőkön az Ablánc-patak előtti földekig. Innen ereszkedve elérjük az Ablánci malomcsárdát, melynek kerítésén van a kéktúra bélyegződoboz.

 A malomcsárda után az Acsád és Bük közötti országúton haladunk északkelet felé. Jobbra fordulva megmászunk egy kisebb domboldalt, keréknyomokra váltunk, majd egy aluljárón „keresztezzük” a vasutat. Ezt követően murvás úton, valamint erdei utakon haladva érkezünk meg a Szeleste előtti mezőkre. A jelzéseket követve hamarosan elérjük a községet, ahol a Máté vendéglő, italbolt a bélyegzőhely.

Elhaladunk a Festetics-kastély parkja előtt, aztán ott, ahol a főút jobbra kanyarodik, egyenesen megyünk tovább az Ölbő-Alsószeleste vasútállomás felé vezető aszfaltúton. Az autópálya alatt áthaladva jobbra fordulunk, s a síneket követve még nagyjából egy kilométert teszünk meg. Itt jobbra a mezőt keresztező földútra térünk, majd egy bokorsor másik oldalán átvágunk egy kisebb szántóföldön. A jelzéseket követve érintjük a Lőrinci-erdőt.

Később az Ölbői-Nagy-erdőn keresztül a nyílegyenesen érjük el a 88-as főutat. Balra fordulva a szélén teszünk meg vagy 200 métert, majd egy másik murvás úton haladunk tovább a Váti-erdőben Bögötre. Itt két bélyegzőhely is rendelkezésünkre áll: egyik a Coop élelmiszerboltnál , másik a Polgármesteri Hivatal épületében; utóbbinál a villanyóraszekrényben találjuk a bélyegzőt.

A kék jelzést követve hamarosan megérkezünk Csényére. A községet elhagyó keskeny aszfalt a Sárvár és Ikervár közötti országútba torkollik, ahol jobbra térünk. Néhány száz lépés után pillantjuk meg az út jobb szélén az Újmajori kápolnát - az előtte levő kerítés faoszlopán pedig a Csényeújmajor bélyegzőt. Szemben az egykori majorság omladozó épületei látszanak. Még a híd előtt balra rátérünk a Gyöngyös-patak gátjára. A zsilipkapuk előtt egy hídnál balra kanyarodunk a földútra, majd jobbra térünk, és a csatorna mellett egy másik, alacsonyabb gátra kapaszkodva érjük el Sárvárt. A Nádasdy-vár melletti parkban a nyilvános toalett épületének bejáratában érhető el a kéktúra bélyegző.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sor-
szám
Kezdőpont Végpont Hossz
(km)
Szintemelkedés (m) Menetidő (óra:perc)
(bélyegzőhely) > < > <
1 Írott-kő Hét-forrás 9 145 590 2:30 3:10
2 Hét-forrás Kőszeg 4,9 95 255 1:20 1:40
3 Kőszeg Tömörd 15,7 130 180 4:10 4:10
4 Tömörd Ablánci malom 9,8 75 110 2:30 2:40
5 Ablánci malom Szeleste 10,5 85 100 2:50 2:50
6 Szeleste Bögöt 9,7 35 35 2:30 2:30
7 Bögöt Csényeújmajor 7,4 5 10 1:50 1:50
8 Csényeújmajor Sárvár 4,3 0 5 1:00 1:10
Írott-kő Sárvár 71,3 570 1285 18:40 20:00


  Hossz: 1168 km

  Szakaszok: 27 db

  Bélyegzőhelyek: 152 db

  Szintemelkedés: 31.550 m

  Szintcsökkenés: 32.130 m

  Teljesítők száma

    (2020. 03. 11-ig): 6702 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.