Az országos kéktúra útvonala          Az Országos Kéktúra kiírása          A gyermekkéktúra kiírása

Gyakran ismételt kérdések

 • Ki lehet az Országos Kéktúra teljesítője?

  Az Országos Kéktúra útvonalát bárki szabadon végigjárhatja, de hivatalos teljesítőjévé, így a sorszámozott kéktúrajelvény jogos birtokosává csak a füzetben szereplő előírások betartásával válhatunk.

   

 • Hol kell bélyegezni?

  Bélyegezni azokon a helyeken kell, ahol azt az igazolófüzetben a bélyegzésre szolgáló, üresen hagyott négyzetekben jelölik. Bélyegzéshez az Országos Kéktúra egyedi grafikákkal ellátott bélyegzőit használd! Vannak olyan helyek, ahol egymáshoz közel több, azonos grafikájú bélyegző is található. Ezek közül elegendő csak az egyikkel bélyegezned.

   

 • Mi van, ha egy igazolóponton nem lehetséges a bélyegezés?

  Amennyiben nem lehetséges a bélyegzés, az adott szakasz bejárásának igazolására azon bélyegzőlenyomatok is alkalmasak lehetnek, amelyek az érintett bélyegzőponthoz legközelebb fekvő helység nevét tartalmazzák. Ugyancsak igazolásul szolgálhatnak azok a dátumozott fényképek, amelyeken az igazolópont és a túrázó egyaránt hitelt érdemlő módon felismerhető.

   

 • Mit vigyek magammal a bélyegzéshez?

  Egy tintával kellőképpen átitatott bélyegzőpárnát, mert ez sehol nem része a kihelyezett bélyegződobozoknak! Olyat szerezz be, amelynek legalább 30 × 30 mm a felülete. Legyen nálad golyóstoll is, hogy beírhasd a dátumokat a bélyegzőablakokba.

   

 • Dátumot is kell írni a bélyegzőlenyomat mellé?

  Igen, a bélyegzőlenyomat mellé a bélyegzés dátumát a megadott helyre be kell írni.

   

 • Mit kell tennem, ha megszakítom a túrát valahol?

  Amennyiben a túrát egy igazolóponton megszakítod, majd később ugyaninnen folytatod (vagy éppen ide érkezel), az e célra szolgáló második dátumhely kitöltésével igazolhatod ezt, így második bélyegzésre nincs szükség. A túra megszakításának az számít, ha az utat több mint egy nap kihagyás után folytatod.

   

 • Egy igazolófüzetben több ember teljesítését is igazolhatom
  vagy átadhatom másnak, ha már nem akarom folytatni a teljesítést?

  Nem. Minden füzet személyre, névre szóló, így a teljesítés is csak egy személyhez köthető. Teljesítés közben a füzetben szereplő név nem változtatható meg, ezért nem átruházható, nem adható át másnak.

   

 • Meddig használhatom a régi füzetem igazolásait,
  ha időközben újabb füzet jelent meg, avagy az útvonalak módosultak?

  A teljesítések igazolását folytathatod a régi füzetedben akkor is, ha időközben új igazolófüzetet adtunk ki. A régebbi kiadású igazolófüzetekben szereplő igazolt (bélyegzett) szakaszt vagy szakaszokat nem kell az időközben esetlegesen megváltozott nyomvonalú, új útvonalon bejárni. Ezeknek a szakaszoknak az igazolásához az új ellenőrzőpontokon sem szükséges bélyegezni. A bélyegzőhelyek aktualizált, pontos listáját itt találod.

   

 • Hogyan közelítsem meg a túrák helyszínét?

  Ha teheted, utazz tömegközlekedéssel! A füzetben megadott szakaszhatárok ugyanis tömegközlekedési szempontból könnyen és jól megközelíthető helyek, ezért javasoljuk, hogy a túráidnak ezek legyenek a kezdő- és/vagy végpontjai. Ennek betartása nem kötelező, hiszen az Országos Kéktúra bejárását bárhol megszakíthatod, illetve folytathatod, ám a tapasztalatok szerint úgy érdemes tervezni, hogy a túra megszakításának helye egy bélyegzőhelynél legyen.

   

  Az utazás és a szállások igénybevétele során élhetsz a Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA) által biztosított kedvezményekkel.

   

  További információ: www.termeszetjarokartya.hu

   

 • Mit tegyek, ha valamilyen akadályt vagy veszélyt észlelek az OKT útvonalán?

  Ha valamilyen, az útvonal biztonságos végigjárását befolyásoló akadályt észlelsz (pl. fakitermelés, útelzárás, csapadék okozta erózió, stb.), illetve ha valamelyik bélyegző megrongálódott, eltűnt, arra kérünk, hogy ezt a Magyar Természetjáró Szövetség felé jelezd a bejelentes@termeszetjaro.hu címre küldött elektronikus levélben, a hely és a probléma pontos megjelölésével. A túráid során tapasztalt további észrevételeidet szintén erre a címre küldheted.

   

Amennyiben a kiíráshoz, a teljesítéshez vagy az igazoláshoz köthető, itt még nem említett kérdésed volna, kérjük, küldd azt el nekünk az info@termeszetjaro.hu címre.

Sikeres és élményekben gazdag kéktúrázást kívánunk!

  Hossz: 1168 km

  Szakaszok: 27 db

  Bélyegzőhelyek: 152 db

  Szintemelkedés: 31.550 m

  Szintcsökkenés: 32.130 m

  Teljesítők száma

    (2020. 02. 14-ig): 6935 fő

Céges rendezvények

Magyarország második legmagasabb pontján fekvő Galyatető Turistacentrum vállal céges rendezvényszervezést, csapatépítést, családi összejövetel és ünneplések kivitelezését.

 

Erdei iskola általános iskolások számára

Szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket!
A dormitóriumban 31 főt tudunk elhelyezni, a kísérő felnőtteknek fürdőszobás szobát biztosítunk, igény szerint.